Fietsen met een beperking? Waarom niet?

Nederland is een echt fietsland. Fietsen is een vrij eenvoudige manier van bewegen, waarmee je jouw spieren traint en vet verbrandt. Maar als je een beperking hebt, kan fietsen minder vanzelfsprekend zijn. Gelukkig bestaan er tal van oplossingen om je er ook dan niet van te laten weerhouden!

Fun2Go duofiets 10

Heb je een ‘gewone’ fiets maar voel jij je er niet meer zo veilig op? Misschien kan je fiets uitgerust worden met extra brede banden, met een duidelijk profiel. Dit komt de stabiliteit van de fiets ten goede en vermindert het risico op glijpartijen. Is fietsen voor jou te zwaar (geworden), dan kun je een hulpmotor overwegen. En is het bijvoorbeeld lastig voor je om goed om je heen te kijken tijdens het fietsen, dan bieden fietsspiegels een uitkomst. Verder kan jouw fiets aangepast worden met extra grote pedalen en/of pedalen met een antislip-laag, trappers met voetriemen, zijwielen, handgrepen met extra ribbels enz. Je merkt het: vaak kun je al met enkele eenvoudige ingrepen jouw fiets flink veiliger maken.

Is een elektrische fiets iets voor jou?

Steeds meer mensen, en zeker niet alleen ouderen, kiezen voor een elektrische fiets. De e-bike verlicht de inspanning die je moet doen om te fietsen enorm en kan het als je een handicap of beperking hebt aanzienlijk vergemakkelijken. Dankzij de trapondersteuning haal je bijna moeiteloos snelheden tot 25 km/u. Met zogeheten highspeed e-bikes kun je zelfs tot 45 km/u fietsen, maar heb je wel een rijbewijs, helm en WA-verzekering nodig. Er bestaan ook e-bikes met lage instap. Op- en afstappen wordt zo veel gemakkelijker.

Aangepaste fietsen als je een beperking hebt

Is het voor jou vanwege jouw beperking, blessure of ziekte niet meer mogelijk om op een standaard fiets rond te rijden? Geen probleem. Je hebt ruime keuze in aangepaste fietsen. Van extra klein tot extra groot. We zetten ze voor je op een rijtje.

Comfortfietsen

Handig zijn de comfortfietsen, bijvoorbeeld de Maxi Comfort driewielfiets. Dit zijn fietsen met een lage instap. Wil je liever een fiets die meer op een ‘gewone’ fiets lijkt, maar is hulp bij op- en afstappen welkom, dan kan een zadellift misschien een oplossing zijn. Dankzij een zadellift verzet je met één druk op de knop de hoogte van je zadel.

Driewielers

Is extra stabiliteit nodig, kies dan voor een driewieler fiets zoals bijvoorbeeld de Easy Rider driewielfiets. Ze zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar, mét en zonder (elektrische) motor en eventueel met rugleuning. 

Ligfietsen

De ligfiets is de meest ergonomische fiets, die jouw nek, schouders, rug, zitvlak en polsen goed ondersteunt. Op een ligfiets fiets je ontspannen en haal je gemakkelijk grotere snelheden dan met een gewone fiets. ‘Ligfietsen’ is wel even wennen en de balans vinden is niet voor iedereen even eenvoudig. Daarom bestaan er ook ligfietsen met drie wielen zoals de Easy Sport ligfiets.

Loopfietsen

Een beetje het buitenbeentje in de lijst is de loopfiets zoals de Loophulp City. Niet echt een fiets maar eerder een hulpmiddel bij het lopen. Je blijft er meer bij in beweging dan met een scootmobiel, je kunt er behendiger mee manoeuvreren dan met een rollator, hij is bovendien licht in gewicht en past met een beetje moeite in de kofferbak van een auto. 

Duofietsen of tandems

Is door jouw beperking zelfstandig fietsen geen optie (meer) maar hou je er teveel van om het op te geven? Waarom kies je dan niet voor een tandem? Er zijn tandems waarop je achter elkaar zit, maar ook duofietsen zoals de Fun2Go duofiets waarop je naast elkaar zit. Samen fietsen is gezelliger en vraagt minder krachtinspanning. Ook hoeven jullie niet beiden te sturen.

Bron: Supportbeurs