Liersysteem voor VeloPlus rolstoelfiets

Vanaf 2020 is het mogelijk om als nieuwe optie een liersysteem op de rolstoelfiets VeloPlus te laten plaatsen. De lier vergemakkelijkt het plaatsen van de rolstoel op de rolstoelfiets. Lees hier meer over deze nieuwe optie, het gebruik van de lier en bekijk een instructievideo.

Liersysteem VeloPlus rolstoelfiets

Een lier is een hijswerktuig of trekwerktuig dat gebruikt wordt om een voorwerp mee te trekken of te hijsen. Een lier werkt als een soort katrol; met een trekbeweging wordt een draad of band afgewenteld of opgewenteld om een as en zo kan het voorwerp getrokken of gehesen worden.

De lier op de VeloPlus rolstoelfiets zorgt ervoor dat het plaatsen van de rolstoel met rolstoelgebruiker op de fiets makkelijker wordt. De haak van de lier kan vast worden gemaakt aan de rolstoel en met behulp van een afstandsbediening kan de lier elektrisch worden af- of opgerold. De rolstoel kan zo eenvoudig op het kantelbare plateau worden gereden, zonder mankracht.

Waarom een liersysteem op de rolstoelfiets?

Het lierstysteem op de VeloPlus rolstoelfiets vergemakkelijkt het plaatsen van een rolstoelgebruiker op de fiets. Niet elke rolstoel en rolstoelgebruiker heeft hetzelfde gewicht en niet elke rolstoelfietsbestuurder heeft dezelfde kracht. De lier helpt het proces van het op- en afrijden van de rolstoel met rolstoelgebruiker op de kantelbare kiepplaat op de VeloPlus rolstoelfiets.

In plaats van dat de bestuurder met zijn of haar eigen kracht de rolstoelgebruiker inclusief rolstoel de fiets op- of afduwt, neemt de lier dit over. De bestuurder hoeft enkel nog de haak te bevestigen en met behulp van het bedieningspaneel op de fiets of de afstandsbediening de rolstoel op de oprijplaat te rollen.

De lier is vanaf 2020 bestelbaar voor op de VeloPlus rolstoelfiets met trapondersteuning. 

Ook is het mogelijk om een de lier op je bestaande VeloPlus rolstoelfiets te laten monteren.

Het gebruik van het Van Raam liersysteem

Het liersysteem op de VeloPlus rolstoelfiets is eenvoudig te gebruiken. In de gebruiksaanwijzing van de VeloPlus staat de uitgebreidere uitleg met afbeeldingen. Om het liersysteem te gebruiken:

  1. Schakel het elektrosysteem in. Controleer of het lampje op het bedieningspaneel brandt. Als dit niet het geval is, kan je het liersysteem inschakelen door kort op de aan/uit knop te drukken van het display van het elektrosysteem.
  2. Zet de fiets op de parkeerrem door de linker rem in te knijpen en met het hendeltje de rem vast te zetten.
  3. Verwijder de veiligheidspen van de kantelbare oprijplaat.
  4. Trek de hendel omhoog zodat de oprijplaat ontgrendelt en omlaag valt.
  5. Maak gebruik van het bedieningspaneel op de fiets of de afstandsbediening om de lier uit te rollen. Houd de knop ingedrukt en geleidt tegelijkertijd de lier zodat deze op de juiste manier afrolt. (Let op: rol hierbij de lier niet verder uit dan de rode streep op de band.)
  6. Plaats de rolstoel recht voor de oprijplaat en zet de haak vast aan de rolstoel. Let op dat de haak zo dicht mogelijk bij de grond en in het midden van de rolstoel geplaatst wordt om kiepen en scheeftrekken van de rolstoel te voorkomen.
  7. Maak gebruik van het bedieningspaneel om de lier weer op te rollen. Houd de knop ingedrukt en geleidt tegelijkertijd de rolstoel zodat deze recht op de oprijplaat wordt gepositioneerd.
  8. Trek de rolstoel zover op de plaat totdat de oprijplaat kantelt en zich automatisch vergrendelt en je. een hoorbare klik hoort.
  9. Maak de rolstoel vast aan de rolstoelfiets met de drie riemen.

Bekijk de handleiding van de VeloPlus rolstoelfiets voor de uitgebreide en complete uitleg met afbeeldingen. Hier vind je ook uitleg over het bedieningspaneel op de fiets en de afstandsbediening waarmee de lier wordt bediend.

Bekijk de instructie video

Bedieningspaneel van de Lier op VeloPlus rolstoelfiets