Martin kreeg MS en ontwierp de Joiny

Tien jaar geleden werd bij Martin Vosselbeld (58) de diagnose MS gesteld. Een ziekte die zijn leven op meerdere fronten totaal zou veranderen. De beroepsontwerper werd steeds minder mobiel en wilde daar zelf een oplossing voor bedenken, want rijden op een scootmobiel zag hij echt niet zitten. "Toen ze voor mijn deur stonden met een scootmobiel wilde ik de deur weer dicht doen."

Joiny Martin Vossebeld

Joiny e-trike

De Joiny, zoals de uitvinding genoemd wordt, is een combinatie tussen een fiets en een scootmobiel. Hij lijkt op een elektrische step met drie wielen en een zadel. Speciaal gemaakt voor mensen die slecht ter been zijn maar nog niet in een scootmobiel willen rijden. "Door de diagnose MS kreeg ik mobiliteitsproblemen", zegt bedenker Martin Vossebeld tegen Editie NL. "Ik kon bijvoorbeeld niet meer fietsen en normaal kom je dan al snel in aanmerking voor een scootmobiel."

Maar dat vond hij veel te confronterend. "Ik was er nog niet klaar voor. Je voelt je in een scootmobiel nog veel gehandicapter dan dat je al bent." Toch moest hij wel, want hij wilde niet afhankelijk zijn van anderen. "Toen ze voor mijn deur stonden met een scootmobiel wilde ik de deur weer dicht doen." Dat was het moment waarop hij besloot om zelf een vervoersmiddel te ontwerpen.

"Ik ontwierp er eerst eentje voor mezelf, een prototype. Daarna volgde al snel een tweede model en voordat ik het wist werd het een serieus project. De interesse is overweldigend."

Mobiliteit probleem

Inmiddels heeft hij twaalf modellen van de 'Joiny' die hij verkoopt aan mensen die hij mag monitoren zodat hij zijn ontwerp kan blijven verbeteren. "Vervolgens willen we er duizend maken. Er zijn bijna een half miljoen mensen die beginnende mobiliteitsproblemen hebben en voor wie er geen oplossing is. Dat zijn mensen die een scootmobiel een stap te ver vinden. Die mensen wil ik graag helpen."

Innovatiecoach Luuk Evers van PontesNL kijkt vol interesse naar de Joiny. "Ik heb er nog geen onderzoek naar gedaan maar ik denk dat er zeker markt is voor een hippere scootmobiel", zegt hij tegen Editie NL.

"Een scootmobiel heeft toch wel het imago van het oude mannetje en het oude vrouwtje. Ik kan me voorstellen dat je daar niet aan toe bent." Dat het ontwerp vanuit een patiënt komt maakt het extra interessant. "Vaak is een patiënt die zelf iets bedenkt een goed startpunt voor een innovatie. Wij noemen dit de clinical need – dus dat er echt vanuit de behoefte van de patiënt iets wordt ontwikkeld en niet dat een groot technisch bedrijf iets bedenkt."

Flashy

Ook Jan van Amstel, voorzitter van de MS-vereniging, is enthousiast over de uitvinding. Er zijn veel mensen die het niet zo fijn vinden om in een scootmobiel te rijden. De Joiny ziet er wel flashy uit en het is functioneel, je hoeft niet zittend te worden vervoerd."

"Ik vind het een goede ontwikkeling. Bij een scootmobiel is het zo dat je er best gehandicapt uit kan komen te zien. Al ligt dat natuurlijk ook aan je houding, je kan er ook met een zekere trots in zitten."

Bron: Editie NL