10 tips voor onderhoud aan aangepaste fiets

Onderhoud van raam fiets

Hieronder volgen instructies voor het onderhoud en afstelwerk van je fiets die je zelf op regelmatige basis kunt uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat je fiets in goede staat blijft zodat je zelf langer kunt genieten van je Van Raam fiets.
 

1. Maak driewieler fiets regelmatig schoon

Het frame van je Van Raam fiets kan met een vochtige doek worden afgenomen. Voor vuile plekken kun je een mild schoonmaakmiddel gebruiken. De wielen kunnen met een vochtige borstel met plastic haren schoongemaakt worden (let op: gebruik geen staalborstel!)

Het zadel, de handvatten en de rugleuning kunnen met milde zeep en water gereinigd worden. (Let op: gebruik voor het schoonmaken van je fiets geen hogedruk- of stoomreiniger).

Vooral in de winterperiodes als er gestrooid wordt en je hebt gefietst is het belangrijk om de fiets te wassen om pekel en zout te verwijderen.

2. Reinigen stoffering van de stoel

Sommige fietsen, zoals de Fun2Go 1 duofiets zijn voorzien van stoffering. De stoffering van de zitting en rugleuning van de stoel is afneembaar en kan gereinigd worden. Je kunt deze tot maximaal 40°C in de wasmachine wassen.

3. Het juiste smeermiddel

De ketting moet met regelmatige tussenpozen (ongeveer om de drie maanden) gereinigd en geconserveerd worden. Gebruik alleen speciaal kettingvet of Teflon spray.

Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de ketting soepel loopt, waterafstotend blijft en niet roest. (let op: overig delen dienen niet met een smeermiddel behandelend te worden).

4. Een goede bandenspanning

Het is erg belangrijk dat je fietsbanden niet te hard of te zacht opgepompt zijn. Banden die niet de juiste spanning hebben slijten eerder en zijn sneller lek. Bij fietsen met trapondersteuning is de actieradius hoger indien er wordt gefietst met de juiste bandenspanning.

Te zachte banden zorgt voor extra rolweerstand en minder kilometers per acculading.

Wat is de juiste bandenspanning?
Op elke fietsband staat op de zijkant (meestal met zwarte letters/cijfers) aangegeven wat de minimale en maximale bandenspanning in bar mag zijn. De bandenspanning verschilt heel erg per fiets en per band, kijk dus goed op de band en neem het gemiddelde van de minimale en maximale bandenspanning. Bij veel driewieler fietsen is 4 bar een goede bandenspanning. Het is verstandig om minimaal 1 keer per 4 weken de bandenspanning te controleren. (Tip: met een bandenspanningsmeter of fietspomp met metertje erin kun je eenvoudig de bandenspanning aflezen tijdens het oppompen).

5. Controle voor iedere rit

Controleer voor iedere rit de algehele staat van de fiets en eventueel loszittende onderdelen. Daarnaast is het belangrijk om de werking van de volgende onderdelen te testen: remmen (inclusief parkeerrem), verlichting, bandenspanning en bij elektrische fietsen de accu-lading.

6. Onderhoud, opbergen en opladen van elektrische fietsen (accu tips)

Zet je fiets nooit weg met een lege accu en laad een lege accu zo snel mogelijk weer op. Iedere accu loopt na verloop van tijd leeg.

Dit proces heet ‘zelfontlading’. Een accu die leeg is en niet meer wordt opgeladen kan door zelfontlading een diepteontlading krijgen en hierdoor defect raken. 

7. Overleg met Care4More over jaarlijkse inspectie

Zorg dat je fiets tenminste één keer per jaar een onderhoudsbeurt/servicebeurt krijgt. De kans dat je onverhoopt met pech komt te staan wordt zo aanzienlijk kleiner.

Daarnaast is om aanspraak te kunnen blijven maken op je garantie ook noodzakelijk dat je fiets jaarlijks geïnspecteerd wordt. Je kunt hiervoor het formulier ‘service, onderhoud en modificaties’ (zie gebruiksaanwijzing van je fiets) gebruiken.

De eerste servicebeurt dient uitgevoerd te worden na de eerste 200 kilometers of drie maanden.

8. Pechhulp voor onderweg

Heb je toch een keer pech onderweg en wil je zeker weten dat er bij pech een monteur naar je toe komt om te kijken of je fiets ter plekke te repareren is zodat je weer verder kunt fietsen? Sluit dan een pechhulp abonnement af.

Dit kan bijvoorbeeld bij de ANWB (Wegenwacht Fiets Service) of bij FietsNED (Pechhulp-abonnement).

Onderhoud, reparaties en afstelwerk door een Van Raam dealer/rijwielzaak

Naast klein onderhoud dat je zelf kunt doen is het ook belangrijk dat de fiets goed wordt onderhouden door een Van Raam dealer / rijwielzaak. 

9. Servicebeurt

Het is belangrijk dat een dealer/rijwielzaak je fiets jaarlijks controleert tijdens een servicebeurt.

10. Reparaties uitvoeren

Reparaties, onderhoud en modificaties mogen alleen uitgevoerd worden met originele Van Raam onderdelen