Spel & Bewegen - Activiteiten voor ouderen en mensen met een beperking

Vandaag de dag zijn er geweldige activiteiten voor ouderen, mensen met dementie of een (verstandelijke) beperking. Deze pagina biedt een overzicht van de meest gebruikte activiteiten en spellen die lichaam en geest stimuleren en sociale interactie bevorderen.

Spel en Bewegen (7)

Filter op
Mensen die visueel ondersteund willen worden bij de bewegingsacitiviteiten.
PraxFit 43 inch beeldscherm
Mensen met een licht verstandelijke beperking, revalidanten, mensen met balans- coördinatieproblemen etc.
Qbi 17
Voor jongeren en ouderen die minder geïnteresseerd zijn in routefilms
PraxFilm 43 inch beeldscherm

Activiteiten voor ouderen

Lol maken en bewegen zijn essentiële onderdelen van het leven. Dat geldt voor gezonde ouderen maar ook voor ouderen met dementie. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel leuke activiteiten en spellen voor senioren. Van bewegingsactiviteiten tot puzzels en specifieke geheugentraining.

Met de huidige activiteiten voor ouderen krijgt de uitspraak ‘bejaarden in een verzorgingshuis’ een hele andere lading. De activiteiten voor ouderen, dementerenden en gehandicapten hebben de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Vooral dankzij de - vaak verguisde - digitalisering en het internet.

Spelletjes voor ouderen en mensen met een beperking

De digitale toepassingen van tegenwoordig maken de mogelijkheden om cognitief, creatief, fysiek en sociaal bezig te zijn enorm. En enorm leuk. Zo kun je nu - ook als oudere - letterlijk de buitenwereld in je huiskamer halen en middels visuele, interactieve spelvormen herinneringen van vroeger ophalen (reminiscentie activiteiten). De BeleefTV is daar een mooi voorbeeld van. Dit grote interactieve scherm is een echte tafel waaraan je met meerdere mensen kunt zitten. Bejaarden ervaren dit als erg gezellig. Zeker als ze ontdekken dat ze samen leuke spelletjes en puzzels kunnen spelen op diezelfde tafel! Niet toevallig is de BeleefTV in menig verzorgingshuis te vinden.

De beleeftafel is robuust, vochtbestendig (dus koffie drinken kan) en de software biedt een breed pakket aan spellen voor ouderen, maar ook voor verstandelijk gehandicapten en dementerenden. Met minimale begeleiding kunnen senioren, gehandicapten en mensen met dementie gebruik maken van uiteenlopende geheugenspelletjes en interactieve spellen die gebruik maken van foto’s, video’s en muziek.

En de software? Die kan regelmatig gratis worden geüpdatet. Hiermee krijgen gebruikers beschikking over nieuwe spelletjes en puzzels. Voor een aantal doelgroepen is er een speciaal menu. Zo is er voor mensen met een beperking het ‘smile menu’, welke activiteiten voor verstandelijk gehandicapten van verschillende niveaus bundelt. Erg handig. Voor gebruikers met (zware) dementie of een ernstige verstandelijke beperking is er het ‘tover menu’. Hierin zitten 11 laagdrempelige spellen die de fijne motoriek stimuleren.  

Bewegen voor ouderen, eenvoudig en leuk

Bewegen is voor ouderen erg belangrijk. En met de hulpmiddelen van tegenwoordig is het ook nog erg leuk en gemakkelijk. Zo zijn er diverse bewegingsactiviteiten voor ouderen die vanuit de huiskamer uit te voeren zijn. De PraxFit is hiervan het bekendste en populairste voorbeeld. Hiermee kun je virtueel door de mooiste gebieden en steden fietsen. Het systeem bestaat uit een kleine computer, een verrijdbaar touchscreen en een sensor. Die sensor bevestig je aan de pedalen van je trainingsapparaat - zoals een been- of hometrainer - en de fietstocht kan beginnen! Hiermee wordt bewegen voor ouderen een feest.

Beschik je al over een scherm, dan kun je ook kiezen voor de PraxFit Basis. En ben je niet zo van de landschappen en steden, maar speel je liever een film af door te bewegen? Kies dan voor de PraxFilm. Met de snelheid van jouw omwentelingen wordt de film afgespeeld en word je dus gestimuleerd om te blijven bewegen. Speciaal voor kinderen en mensen met een verstandelijke beperking zijn er diverse animatie- en tekenfilms beschikbaar.
 

Bewegen met een beperking

Wel eens van de Qbi of 2-Touch gehoord? Het zijn digitale hulpmiddelen die ontzettend mooie en veelzijdige activiteiten voor verstandelijk gehandicapten mogelijk maken. Met de QBI bewegingsstimulator breng je met je lichaam een echte bal in beweging, zonder deze aan te raken. Een fascinerend leuke activiteit die ook door revalidanten wordt gebruikt.

De 2-Touch tenslotte is een slagvast, verrijdbaar touchscreen dat zowel staand als zittend kan worden gebruikt. Mensen met een ernstig meervoudige beperking kunnen hiermee zelfstandig creatieve, actieve en leerzame spelletjes doen.  

Muziekactiviteiten voor ouderen, met en zonder dementie

Bijna ieder mens houdt van muziek, ongeacht de leeftijd. En ongeacht of je geestelijk gezond bent of bijvoorbeeld dementie hebt. De eerder genoemde BeleefTV biedt diverse muziekactiviteiten die erg leuk zijn voor ouderen, met en zonder dementie. De muziekactiviteiten stimuleren lichaam en geest en zijn vaak een feest der herkenning, ook voor dementerenden. Muziekactiviteiten zijn bovendien een sociale aangelegenheid; samen zingen is leuk en schept een band. 

Snoezelmateriaal

Als mondeling communiceren lastig is, door bijvoorbeeld dementie of een beperking, is ook snoezelmateriaal een uitkomst. Neem de Pillo spelcomputer. Dit snoezelmateriaal bestaat uit een (echt) kussen waarin controllers zijn verwerkt. Hiermee kunnen diverse spellen worden gespeeld die intuïtieve bewegingen stimuleren, zoals knuffelen, knijpen, draaien en schudden. Extra leuk: snoezelen met de Pillo kan in groepsverband. Jong en oud, met en zonder dementie kunnen ieder met hun eigen kussen samen spelen.

Meer weten? Bel of mail ons gerust, of kom langs in onze showroom.

Daarom Care4More

Dankzij jarenlange ervaring in de zorg weten wij wat cliënten, bewoners en begeleiders nodig hebben. Wij staan voor:

  1. Een persoonlijke benadering
  2. Snelheid en een proactieve houding
  3. De beste producten en service
Maak kennis met ons

Vragen en antwoorden

Bekijk alle veelgestelde vragen

Wij maken gebruik van cookies op deze website. Lees ons privacybeleid.