Rolstoelfietsen

Een elektrische rolstoelfiets is een uitkomst voor mindervaliden. Of je nu uit de eigen rolstoel kunt of niet; met de juiste rolstoelfiets is fietsen altijd mogelijk. Er zijn namelijk rolstoelfietsen, zoals de VeloPlus, waarop je met je eigen rolstoel kunt plaatsnemen. De O-pair rolstoelfiets heeft daarentegen een eigen, instelbare zitting.

Elektrische rolstoelfietsen

Rolstoelfietsen verplaatsen een behoorlijk gewicht. Ten eerste het gewicht van de fiets zelf; onze rolstoelfietsen zijn zonder opties 64 kg (VeloPlus) en 58 kg (O-pair).

Ten tweede natuurlijk het gewicht van de bestuurder en passagier. Ten derde - en dat geldt alleen voor de VeloPlus - komt daar het gewicht van de rolstoel bij.

Gelukkig zijn onze rolstoelfietsen van Van Raam uitgerust met versnellingen. Maar wil je nog comfortabeler ‘rolstoelfietsen’, overweeg dan elektrische trapondersteuning. 

O-Pair vs VeloPlus

De elektrische rolstoelfiets O-Pair is een rolstoelfiets waarop een persoon voorop de fiets wordt vervoerd. Deze persoon kan zelf nog een transfer maken van de rolstoel naar de fiets.

De elektrische rolstoelfiets VeloPlus is een rolstoeltransportfiets waarop een persoon met eigen rolstoel voorop het plateau van de rolstoelfiets mee kan. Deze fiets is breder dan de O-Pair, doordat er een persoon in rolstoel op de fiets kan worden vervoerd. Hierdoor is gekozen voor twee verschillende manieren van besturen.

Besturing volgens het Ackermann principe

De OPair heeft een besturing volgens het Ackermann-principe. Simpel gezegd houdt dit in dat bij het nemen van een bocht, het binnenste wiel scherper instuurt dan het buitenste wiel. Dit voorkomt dat er een wiel gaat slippen en grip verliest op de weg.

De besturing van de VeloPlus rolstoelfiets is een combinatie tussen die van een bakfiets en het Ackermann-principe. Het plateau van de VeloPlus draait mee tijdens het fietsen, net zoals bij een bakfiets.

Daarnaast draaien de wielen ook extra mee volgens het Ackermann-principe. Dit zorgt ervoor dat de fiets een kleinere draaicirkel heeft dan bijv. een bakfiets, maar ook dat de stuurtuitslag klein is (hierdoor hoef je je armen minder ver te bewegen bij het sturen).

Rolstoelfiets OPair

De OPair is een fiets waarmee je een rolstoelgebruiker kunt vervoeren. Bij de OPair rolstoelfiets neemt de passagier plaats aan de voorkant van de fiets in de geveerde zitschaal. Deze standaard zitting is op verschillende manieren in te stellen of er kan een eigen zitting gemonteerd worden.

De bestuurder heeft vanaf de achterkant een goed zicht op de passagier en op de weg. De licht schuin staande voorwielen geven de fiets extra rijcomfort en stabiliteit. 

Als optie kan gekozen worden voor een deelbaar frame, waardoor het rolstoelgedeelte losgekoppeld kan worden van de fiets en deze als zelfstandige rolstoel gebruikt kan worden. 

Deze rolstoelfiets is geschikt voor het samen fietsen met kinderen of volwassenen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen en bij wie een transfer makkelijk mogelijk is. De OPair wordt vaak ingezet bij het vervoer van dezelfde persoon omdat de zitting voor deze persoon is ingesteld.

Rolstoelfiets VeloPLus

De rolstoelfiets VeloPlus is ontwikkeld om mensen, die in hun eigen rolstoel blijven zitten, per fiets te vervoeren. Bij de VeloPlus rolstoeltransportfiets kan de rolstoelgebruiker dus in de eigen rolstoel blijven zitten en is er geen transfer nodig tussen de rolstoel en de fiets.

Vrijwel elke handbewogen rolstoel tot 72 cm kan zeer eenvoudig door één persoon, zonder tilhulp of veel krachtinspanning, op de kantelbare oprijplaat worden gereden en vastgezet. Zonder dat de rolstoelgebruiker een transfer hoeft te maken en zonder zware inspanning van de bestuurder.

De breed geplaatste en extra meesturende voorwielen zorgen voor een verkorte draaicirkel en extra stabiliteit. 

De rolstoeltransportfiets wordt onder andere veel gebruikt bij tehuizen en (zorg)instellingen, omdat het eenvoudig is om met deze rolstoelfiets verschillende personen die in een rolstoel zitten te vervoeren.